AFLATOUN International

H Brace Social Coop αποτελεί Μέλος και Εταίρο του Aflatoun International, ενός παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού οργανισμού με επίκεντρο το παιδί. Η δράση του οργανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αναπτύσσει ένα είδος εκπαίδευσης, το οποίο απουσιάζει από τα επίσημα προγράμματα σπουδών των περισσότερων εκπαιδευτικών συστημάτων στον κόσμο, είναι όμως μείζονος σημασίας για τις ζωές των παιδιών και την κοινωνία γενικότερα.

Ο Aflatoun International εδρεύει στο Amsterdam. O αριθμός των χωρών που υλοποιούν τα εκπαιδευτικά προγράμματά του ξεπερνά πλέον τις 100 και διαρκώς αυξάνεται. Ο αριθμός των παιδιών, στα οποία προσφέρεται το πρόγραμμα παγκοσμίως, ανέρχεται στα 2.000.000 και ο αριθμός των σχολείων και των κέντρων της μη-τυπικής εκπαίδευσης, που υλοποιούν το πρόγραμμα, φτάνει περίπου τις 22.000.

Διακρίσεις

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Aflatoun έχει καταταχθεί στην:

• 50η θέση ανάμεσα στις 100 καλύτερες ΜΚΟ από τη Global Journal το 2012

• 2η θέση στην κατηγορία “Παιδιά και Νέοι” (Children and Youth Category) ανάμεσα στις 100 καλύτερες ΜΚΟ της Global Journal το 2013

• και επιλέχτηκε ως finalist για το βραβείο Katerva Award στην κατηγορία “Αλλαγή Συμπεριφοράς (Behavioral Change Category)” επίσης το 2013

Ιστορία Οργανισμού

Η ίδρυση του Aflatoun ξεκίνησε το 1996, όταν η Jeroo Billimoria, Ινδή κοινωνική λειτουργός, ίδρυσε την Childline India, μια τηλεφωνική γραμμή στήριξης των παιδιών που ζούσαν στους δρόμους. Οι δεξιότητες των παιδιών αυτών την εντυπωσίασαν. Τα παιδιά που επιβίωναν στο δρόμο διέθεταν θάρρος, εξυπνάδα, δημιουργικότητα, καινοτόμο σκέψη και τόλμη. Απαραίτητα χαρακτηριστικά και για έναν επιχειρηματία. Η έλλειψη όμως οικονομικών γνώσεων, τα καθιστούσε ευάλωτα στην οικονομική εκμετάλλευση από μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες. Τα παγίδευε σε έναν κύκλο φτώχιας, που τα ωθούσε στην πορνεία, στη χρήση ναρκωτικών και σε παράνομες δραστηριότητες.

Στην προσπάθεια της η Jeroo Bellimoria να αναληφθεί δράση για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της κακοποίησης και της φτώχειας, γεννήθηκε ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Aflatoun. Γνωρίζοντας, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών παρακολουθούσαν το σχολείο ως τα οκτώ, διέθετε ένα χρονικό διάστημα παρέμβασης για την παράταση παραμονής τους στην εκπαίδευση. Ο Aflatoun ιδρύθηκε με στόχο να βοηθήσει τα παιδιά να καλλιεργήσουν οικονομικές δεξιότητες σε νεαρή ηλικία. Αυτό θα βοηθούσε στο να παραμείνουν μακριά από τους δρόμους, μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιούν τις ικανότητές τους για να κερδίζουν και να αποταμιεύουν χρήματα.

Το όνομα του οργανισμού προέρχεται από την Ινδία. Το επέλεξαν τα ίδια τα παιδιά. Ήταν το όνομα ενός διασκεδαστικού, καλόκαρδου και λίγο άτακτου χαρακτήρα μιας ταινίας Bollywood. Ο Aflatoun εμφανίζεται ως πυρακτωμένη βολίδα (fireball) από το διάστημα για να εμπνεύσει τα παιδιά να συνεργαστούν και να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους μέσω ιστοριών, δραστηριοτήτων και παιχνιδιών. Επίσης, στα Αραβικά, Aflatoun είναι το όνομα του Πλάτωνα, του αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου, ο οποίος οραματίστηκε μια κοινωνία δικαιοσύνης με ενεργούς πολίτες.

Πολίτες με τέτοιες ιδιότητες οραματίζεται και ο Aflatoun. Ενεργούς και ενημερωμένους. Με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στους άλλους. Φορείς αλλαγής της ζωής τους, με ενεργή συμβολή στη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου κόσμου.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα

Η Brace Social Coop σε συνεργασία με την Aflatoun International προσφέρει Εκπαίδευση Εκπαιδευτών στα εξής προγράμματα:

Aflatoun - Προσχολική ΗλικίαAflatoun - 6 με 12 ετώνAflatoun - 13 με 18 ετών

• Aflatot, που αφορά στην προσχολική ηλικία

• Aflatoun, που αφορά στα παιδιά 6-12 ετών και

• το Aflateen, που αφορά παιδιά 13-18 ετών

Τα προγράμματα αυτά μπορούν να ενταχθούν στην Τυπική Εκπαίδευση, αλλά και να αποτελέσουν ανεξάρτητο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μη-Τυπικής Εκπαίδευσης ή Άτυπης εκπαίδευσης. Επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την πρώιμη περίοδο της ζωής ενός παιδιού και να του παρέχουν μια εκπαιδευτική εμπειρία με θετικούς συνειρμούς, σχετικά με την ορθή διαχείριση των χρημάτων και την κοινωνική αλλαγή. Η διαμόρφωση θετικής εικόνας εαυτού, η καλλιέργεια δεξιοτήτων συνεργασίας και εντοπισμού των πόρων του περιβάλλοντος είναι η βάση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Aflatoun. Επιπρόσθετα, η γνώση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεών μας ως καταναλωτές και πολίτες, καθώς και η απόκτηση -με βιωματικό τρόπο- οικονομικών γνώσεων για τη δημιουργία μιας επιχείρησης και τη λειτουργία της, δίνουν στα παιδιά βασικά εργαλεία επιβίωσης και ανάπτυξης.

Πλάνο ανάπτυξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Ελλάδα

H Brace Social Coop στοχεύει στην ανάπτυξη ενός ευρύ δικτύου εκπαιδευτών προγραμμάτων Aflatot-Aflatoun-Aflateen στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη αυτή σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσω της Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών, που θα μεταφέρουν την πληροφορία στα παιδιά μέσα από την Τυπική ή Άτυπη Εκπαίδευση.
Η δημιουργία μιας ομάδας εθελοντών με ενεργή δράση στη στήριξη των παιδιών και την εκπαίδευση τους.
Κέρδος η συμμετοχή στην ευρεία κοινότητα των ενεργών πολιτών που επιφέρουν με τη δράση τους κοινωνική αλλαγή.

ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

Εάν είστε γονέας ή αν απλά θα θέλατε να ενημερώνεστε για τα νέα μας προγράμματα, γραφτείτε στο Newsletter μας για Γονείς.

Γραφτήκατε με επιτυχία. Ευχαριστούμε!